Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a minden évben nagy sikernek örvendő Tehetségnap és Szakkollégiumok Találkozója a Dunaújvárosi Főiskolán. A két napos rendezvényre, melyre május 22-23.-án került sor, számos szakkollégium képviselője ellátogatott intézményünkbe. Annak érdekében, hogy bemutassa saját intézményében működő szakkollégiumát, illetve tapasztalatot cseréljen más képviselőkkel valamint hogy ápolják, vagy éppen kiépítsék a különböző városok szakkollégistái közötti kapcsolatokat.

Az első napot regisztrációt követően, egy plenáris ülés követte, melyet Melkovics János projektmenedzser nyitott meg. Majd intézményünk rektora, Dr. András István mondta el a köszöntőt, melynek keretén belül a meghívottaknak bemutatta főiskolánkat és a főiskola szemléletével is megismertette őket. Miszerint a „Hallgató nem csak egy neptun kód" a Dunaújvárosi Főiskolán. Számos előadás színesítette még a délelőtt programját köztük volt Dr. Cziráki Szabina, az OTDT titkárának előadása is, aki arról ejtett pár szót, hogy milyen körülmények és szempontrendszer szerint történik a dolgozatok elbírálása az OTDK-n. Délután 14:00 órakor kezdetét vették a szekcióülések, 9 szekcióban összesen mintegy 72 előadás kapott helyet. Számos izgalmas, hasznos és alapos kutatómunkát igénylő dolgozatot hallgathattunk meg szerteágazó témákban az előadások révén. Minden előadó hallgatótársunk igyekezett legjobb tudása szerint prezentálni választott témáját. Végül este hét órakor egy eredményhirdetés keretein belül tudhatták meg dolgozatuk és előadásuk mennyire nyerte el a zsűri tetszését. Az egyes szekciókban idén is nagy volt az érdeklődés a közönség részéről az előadások iránt.

A helyezések pedig a következőképpen alakultak:

Gazdaságtudományi szekció 1: 1. helyezett: Oláh Attila, 2. helyezett: Szabó Barbara és Pletser Hajnalka, 3. helyezett: Kovács Attila
Gazdaságtudományi szekció 2: 1. helyezett: Dang Fan, 2. helyezett: Szilágyi Judit, 3. helyezett: Abdulkadir Yildiz
Informatikai rendszerek szekció: 1. helyezett: Horváth Botond, 2. helyezett: Kovács Dávid, 3. helyezett: Kovács Dávid
Számítástudományi és villamosságtani szekció: 1. helyezett: Kovács Dávid, 2. helyezett: Szilágyi Ákos, 3. helyezett: Gabrovits Ádám
Kommunikációtudományi szekció: 1. helyezett: Éhmann Sára Krisztina és Boldizsár Vivien, 2. helyezett: Tóth Gábor Balázs, 3. helyezett: Faragó Péter György
Andragógia és pedagógiai szekció: 1. helyezett: Vidáné Varga Tímea, 2. helyezett: Friess Helga, 3. helyezett: Pál Margaréta
Műszaki tudományi szekció: 1. helyezett: Danka Zsolt, 2. helyezett: Varga Róbert, 3. helyezett: Kovács Attila
Természettudományi és környezetvédelmi szekció: 1. helyezett: Prohászka Tivadar és Sovák Miklós, 2. helyezett: Frei Zoltán, 3. helyezett: Lakatos János

Az este további részében pedig Szupkay Viktor gondoskodott a jó kedvről egy szórakoztató stand up műsorral.
A második nap főként a tapasztalatcsere jegyében zajlott, hiszen miután Melkovics János beszélt a Támop 4.2.2./b. projekt eredményeiről, a szakkollégiumok egy rövid bemutatkozás kíséretében ugyan csak a közönség elé tárták a hallgatóik által elért szakmai sikereket. Akik képviseltették magukat a szakkollégiumok közül a rendezvényünkön és emelték azt jelenlétükkel: a pécsi Emberi erőforrások Szakkollégiuma, a győri Kautz Gyula közgazdász szakkollégium, Eötvös Collegium Informatikai Műhely, Magyar ENSZ Modell Diákegyesület, Magyar Hegesztési Szövetség Ifjúsági Fóruma, valamint a BME (Budapesti Műszaki Egyetem) Gépész szakkollégiuma.
A két napig tartó konferencia záró gondolatait Melkovics János fogalmazta meg, ezzel mintegy keretet adva a két napos rendezvénynek. Rövid beszédében elmondta, hogy érzése szerint jó helyen volt, jó időben ezen a konferencián, illetve hogy igen tartalmasra sikerült. Mindamellett azt is fontosnak tartotta, hogy a kialakult személyes kapcsolatokat ezután is ápolják a szakkollégiumi tagok egymással. Az előadók szinte mindegyike elmondta, hogy fontosnak tartja azt, hogy a hallgatókat ösztönözze TDK dolgozat készítésére, hiszen ez nekik is hatalmas előnyökkel járhat a jövőben, mikor tanult szakmájukban szeretnének elhelyezkedni.
Ez úton is szeretnék minden hallgatótársamnak gratulálni helyezéséhez és az elvégzett munkájához, amit a TDK dolgozatában véghezvitt!

 

Pál Margaréta és Vidáné Varga Tímea andragógia szakos hallgatóink az Egerben megrendezett XXXI. OTDK-án Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekcióban nagyon szépen helyt álltak az erős mezőnyben.
Vidáné Varga Tímea „ Akadálymentesítsd" magad! Felnőttek érzékenyítése fogyatékossággal élő társaikkal való együttélésre tréning keretében című dolgozatával 2. helyezést ért el. Konzulense Cserné Dr. Adermann Gizella egyetemi docens volt.
Timit közvetlenül a bemutatója után meghívták az Eötvös Loránd Tudományegyetemre és a Zsigmond Király Főiskolára, hogy tartson előadást, a díjátadó ünnepségen pedig a Magyar Nevelés és Oktatáskutatók Egyesülete poszter bemutatási lehetőséget ajánlott fel neki a HuCER 2013 Hungarian Conference on Educational Research konferencián, amely 2013. június 13-14-én kerül megrendezésre Debrecenben.
Mindkét hallgatónak és konzulensüknek gratulálunk az előkelő helyezéshez!

Dósáné Pap Györgyi
TDT titkár

tehetsegnap2_20...
tehetsegnap2_2013 tehetsegnap2_2013